Kuinka elinvoimaiseksi ja virkeäksi koet itsesi?  

Tänä syksynä on riittänyt harmaita syyspäivinä. Miten koet säätilan vaikuttavan vireystilaasi? Onko olo väsynyt ja mieli maassa vai oletko levännyt riitävästi ja pidät mielesi virkeänä mielekkäällä tekemisellä?

Tosi asia on, että säätilaan emme voi vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme säätilaan :-) . Näetkö pelkän harmauden vai nostaako katseesi esiin harmauden keskeltä kauniita yksityiskohtia ja värien vähän lempeämmät sävyt ja niiden kirjon? Voikin miettiä, onko olo oikeasti väsynyt, kaipaako keho palautumista tai mieli lepoa vai onko olo vain tylsistynyt.

Kun väsyttää on, lupa levätä.

Kannattanee kuitenkin miettiä syitä, jotka ovat johtaneet kehon tai mielen väsymiseen. 

  • Onko sinulla tekemistä liikaa vai liian vähän?

  • Saako kehosi riittävästi monipuolista liikettä vai kuormitatko kehoasi liikaa?

  • Onko aivoillasi ja mielelläsi sopivasti mielekästä ja riittävän haastavaa tekemistä?

  • Onko sinulla sosiaalisia kontakteja liikaa vai liian vähän ja ovatko ne mielelle virkistäviä vai rasittavia?

  • Entä mikä on ravintosi laatu ja määrä? Miten rytmität syömisen?

Omaan jaksamiseen vaikuttaa niin moni asia. Kivijalkana jaksamiselle on riittävä ja laadukas uni. Kun nukkuu hyvin ja tarpeeksi pitkän ajan, on olo heti aamusta virkeämpi. Unta kannattaa siis priorisoida. Jos nukut huonosti, mieti mitkä asiat siihen vaikuttavat? Onko lämpötila sopiva ja tila riittävän pimeä ja rauhallinen? Osaatko rauhottaa mielesi sekä kehosi ja valmistautua uneen? Varaatko nukahtamiselle ja nukkumiselle riittävästi aikaa? 

Unta olisi hyvä saada vähintään 7,5h yössä. Tämän lisäksi ota aikaa nukahtamiselle noin puoli tuntia. Vähänkin liian lyhyt uni kerryttää univelkaa ja pikkuhiljaa johtaa palautumattomuuden umpikujaan. Säännöllinen nukkumaanmenoaika helpottaa nukahtamista. Unisykli on noin 1,5 tuntia. Onkin hyvä tarkkailla, mihin aikaan illasta väsyttää. Jos on mahdollista, ajoittaa nukkumaan meno siihen kohtaan.


Palautumiseen vaikuttaa unen lisäksi myös päivittäisen tekemisen kuorma ja rytmitys. Osaatko tauottaa tekemistä riittävästi, että vireystilasi säilyy hyvänä? Mitä pieniä muutoksia voisit tehdä, että päiväsi olisivat niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin vaihtelevia? 

Ravinnon ladulla ja ruokarytmin säännöllisyydellä on myös merkittävä vaikutus jaksamiseen. Muistatko syödä säännöllisesti ja juoda riittävästi vettä? Ruokailu on hyvä hetki tauottaa päivän tekemistä. Keskitytkö siis syömään rauhassa ja annat aivojesi levätä vai teetkö samalla jotain muuta?


Monesti muutosten ei tarvitse olla isoja. Ajattele, että lisäät jotain hyvää päivääsi. Ota yksi tai kaksi pientä asiaa kerralla. Keskity rauhassa muutama kuukausi niihin, jolloin niistä muodostuu päivääsi rutiini. Pian huomaat, että huonommat asiat alkavat väistyä uusien tapojen tieltä. On hyvä oivaltaa, että ajatuksen ja toiminnan välillä on aina valinnan mahdollisuus.


Mikä olisi pienin mahdollinen muutos, jonka voisit tehdä oman jaksamisesi parantamiseksi?

 

Jos haluat pohtia asiaa laajemmin, lataa ilmainen työkirja. Sen avulla voit oivaltaa tapoja lisätä motivaatiota muutokseen sekä myönteisyyttä ja hyvinvointia elämääsi.


Iloa, valoa ja elinvoimaisuutta päiviisi,

Sari

Sari Juselius